Who's online: -kiwi-, DJP_120ci, speedzter, Soapbox2627, Crebbo, Phelics, Guests: 481
  • paulybronco Posts: 9796
    Forum Legend paulybronco
    17 Apr 2018 12:23 PM
    Posted by Locadd on 17 Apr 2018 10:58 AM
    I went to go for a ride with my son, we left Home and rode up to the next town (55 KM) when I pulled up at a traffic light I noticed that the bike was abnormally hot and had no oil pressure showing on the gauge.
    We pulled into the closest servo and shut her down, I checked the oil and there was none showing on the dip stick, I put in 1 liter of oil and started the bike the only oil pressure I had was when I had some revs on the engine.
    I rode it back home and the oil pressure was OK while riding, but by the time I got back home The bike was again abnormally hot again and had lost all power.
    I left it overnight and then restarted it, it had good oil pressure and showed no signs of getting hot – never had time to go for a road test.
    Any thoughts on what may have happened?
    2010 Ultra Classic – stage 2 Big Bore Kit
    Cheers
    Locadd

     Hard to say on just your explanation. Generally as heat increases so does pinging during load or acceleration and that is apparent straight away. Regardless if the motor is running hot or not you should always have oil pressure. Obviously the idle pressure would be considerably lower than the higher engine speed presure once the motor got hot. Drop the existing oil and check for iron fragments you may well have done the oil pump.

  • paulybronco Posts: 9796
    Forum Legend paulybronco
    21 Apr 2018 05:44 PM
    You did not notice any additional vibes running thru it? 
  • Baloffski Posts: 1081
    Victoria
    Performance Poster Baloffski
    21 Apr 2018 05:51 PM
    Posted by Locadd on 21 Apr 2018 05:41 PM
    Posted by Locadd on 17 Apr 2018 08:58 AM
    I went to go for a ride with my son, we left Home and rode up to the next town (55 KM) when I pulled up at a traffic light I noticed that the bike was abnormally hot and had no oil pressure showing on the gauge.
    We pulled into the closest servo and shut her down, I checked the oil and there was none showing on the dip stick, I put in 1 liter of oil and started the bike the only oil pressure I had was when I had some revs on the engine.
    I rode it back home and the oil pressure was OK while riding, but by the time I got back home The bike was again abnormally hot again and had lost all power.
    I left it overnight and then restarted it, it had good oil pressure and showed no signs of getting hot – never had time to go for a road test.
    Any thoughts on what may have happened?
    2010 Ultra Classic – stage 2 Big Bore Kit
    Cheers
    Locadd
    Initial Diagnosis is that I may have done a crank which has let everything move around like a fat girls arse, which has stuffed the oil pump, I will update once we get right into the pulling it down (going to be costly)
    Cheers
    Locadd

     

     Hey Locadd, thanks for info, and bloody good luck. sheesh, don"t sound good. 

    Just wondering if when issue occured that you were unsure of, would shutting down and calling for a pickup make any difference. I always opt for the next town myself, checkout then regroup? I don"t think would make much difference myself.

  • paulybronco Posts: 9796
    Forum Legend paulybronco
    21 Apr 2018 08:23 PM
    Posted by Locadd on 21 Apr 2018 05:56 PM
    Posted by Baloffski on 21 Apr 2018 03:51 PM
    Posted by Locadd on 21 Apr 2018 05:41 PM
    Posted by Locadd on 17 Apr 2018 08:58 AM
    I went to go for a ride with my son, we left Home and rode up to the next town (55 KM) when I pulled up at a traffic light I noticed that the bike was abnormally hot and had no oil pressure showing on the gauge.
    We pulled into the closest servo and shut her down, I checked the oil and there was none showing on the dip stick, I put in 1 liter of oil and started the bike the only oil pressure I had was when I had some revs on the engine.
    I rode it back home and the oil pressure was OK while riding, but by the time I got back home The bike was again abnormally hot again and had lost all power.
    I left it overnight and then restarted it, it had good oil pressure and showed no signs of getting hot – never had time to go for a road test.
    Any thoughts on what may have happened?
    2010 Ultra Classic – stage 2 Big Bore Kit
    Cheers
    Locadd
    Initial Diagnosis is that I may have done a crank which has let everything move around like a fat girls arse, which has stuffed the oil pump, I will update once we get right into the pulling it down (going to be costly)
    Cheers
    Locadd

     

     Hey Locadd, thanks for info, and bloody good luck. sheesh, don"t sound good. 

    Just wondering if when issue occured that you were unsure of, would shutting down and calling for a pickup make any difference. I always opt for the next town myself, checkout then regroup? I don"t think would make much difference myself.

     It is what it is as they say, Hindsight is a wonderful thing and I could have done numerous things differently, Oh well it looks like the softail is going to get a good workout while we piece this one back together.

    Cheers

    locadd

     Give you $50 for it.......

  • Cruise 62 Posts: 43
    Stock Poster Cruise 62
    22 Apr 2018 07:42 PM
    Too soon???
  • VirtualT Posts: 233
    Yanchep
    Stock Poster VirtualT
    13 Jun 2018 12:32 AM
    Sounds like he saw you coming
  • brucefxdl Posts: 809
    south west victoria
    Performance Poster brucefxdl
    13 Jun 2018 09:28 AM
    Quoting VirtualT on 13 Jun 2018 12:32 AM
    Sounds like he saw you coming
    curious...you have an oil pressure issue,running hot and loss of power and you dont mention case split and visually checking crank,main bearings and big ends......sounds risky to me.jmho.cheers
  • Roo Ted Posts: 520
    Boganville
    Performance Poster Roo Ted
    14 Jun 2018 03:31 AM

    A question Locadd,

    did you work out the reason for the overheating and low oil pressure?

    I wouldn't think a tired top end would do that, but I'm no mechanic.

    Roo.

  • brucefxdl Posts: 809
    south west victoria
    Performance Poster brucefxdl
    14 Jun 2018 11:28 AM
    Quoting Roo Ted on 14 Jun 2018 03:31 AM

    A question Locadd,

    did you work out the reason for the overheating and low oil pressure?

    I wouldn't think a tired top end would do that, but I'm no mechanic.

    Roo.

    i should have asked the same roo,thought it but didnt ask.there has to be reason for all issues.
© 2018 - 1.0.4.2